Frågesvar del 1!

bird

Här kommer en omgång svar på era frågor om illustration/att va illustratör! Många av er frågade ungefär samma saker så jag har sammanfattat det hela litegrann och svarar inte så personligt (förlåt!). Men hurusom, här kommer svar på dessa frågor:

Annons

Hur blir man illustratör, vilka utbildningar kan man gå, hur ska man presentera sina illustrationer, ska man ha en hemsida?

Behöver man gå i skola först? Ja eller nej. Fast om man bor i Sverige tycker jag ändå att man ska det för att det kostar nästan inga pengar och man träffar så många bra människor där. Och för att det är bra att få lära sig olika tekniker och dataprogram och att hela tiden få visa upp och diskutera det man gör för att kunna utvecklas och bli mer säker på sig själv. Jag har gått sjuuukt många konstskolor för det tog mig 5 försök att komma in på Konstfack där jag helst ville gå. Under tiden gick jag NyckelviksskolanÖstra Grevie FolkhögskolaGrafikskolan i Stockholm och ett år på HDK i Göteborg. Sen efter det 4 år på Konstfack. Så alltså 8 år sammanlagt… . Jag är nog partisk men tycker Konstfack är Sveriges bästa skola för illustration hehe. Dit söker man med arbetsprover på våren. Eller varför inte gå i skola i något annat land? Det är mycket dyrare förstås, men om du är trött på Sverige, kör i vind säger jag. Är inte jättebra på internationella skolor men Pratt i New York eller RISD i New Haven, Rietveld i Holland, Saint Martins och RCA i London ska vara bra (tipsa hemskt gärna om du har gått på nån bra konstskola utomlands!). Min kompis Elisabeth gjorde också en smart sak efter att hon avslutat sin utbildning, nämligen erbjöd sig att jobba gratis som assistent till illustratörer hon tyckte var grymma. Då lär man sig väldigt mycket väldigt snabbt hur det funkar! En annan sorts skola.

ben

Annars, oavsett om du gått konstskola eller ej, det viktigaste är att du bestämt dig. Som med allt annat här i livet om du inte riktigt vet vad du vill är det mycket svårare att få det att hända. Så berätta för dig själv och dina bästa vänner och om någon frågar att nu är du illustratör! Nästa steg är att skaffa en hemsida och en portfolio, alltså en “bok” med dina bästa illustrationer i som du kan ta med på möten. De behöver inte vara publicerade någonstans men det är ett plus om det är sammanhållet, alltså att man ser tydligt vilken stil du har, te.x akvarell, tusch, blyerts, realistiskt, naivistist. Det är fånigt men det är sååå mycket lättare att få jobb på en enda tydlig stil mer än att ha flera olika, även om du är en hejare på massa olika tekniker. Såklart inget man slänger ihop på en kvart utan räkna med några månader innan du har tillräckligt med material. Här är en gammal video på min portfolio såsom den såg ut 2007. Då hade jag precis börjat jobba för min första agentur och dom rekommenderade att jag beställde en läderinbunden bok från House of Portfolios eller Brewer-Cantelmo. Att ha en bok därifrån är en slags industristandard för illustratörer och fotografer som är lite tröttsam, men fortfarande aktuell i dessa iPad-tider. Jag använder fortfarande samma själva portfolio som jag köpte 2007 fast med lite nyare illustrationer inuti förstås (fast borde verkligen uppdatera den nån gång när jag orkar och hinner, hjälp!). Hursom, slösa inga pengar på det om du inte har råd just nu, vilken konstnärsmaterialbutik som helst har snygga portfolios dom med till att börja med.

ao

Ha en hemsida är också ett måste! För din hemsida, registrera en url med ditt för och efternamn + com eller det enklaste du kan komma på. Tänk att din mottagare är nån som sitter på ett skitstressigt jobb på nån reklambyrå eller tidningsredaktion och på en minut vill ha överblick på det du gör. Inga långsamma intros eller annat innan man kommer till själva illustrationerna. Om du inte är en hejare på att programmera har squarespace bra templates eller sök på olika tumblr themes (obs brasklapp här för att jag har en rätt så flummig hemsida själv men tänker att jag får flest jobb via min agent i vilket fall).

Fortsättning följer! Fråga gärna mer om det är nåt jag sagt härovan som är otydligt eller knasigt.

Answers to reader’s questions, in swedish only since only swedes were asking, sry,  for english click ”translate” below.
 • Sara

  Hej Jenny, mycket intressant!! Jag har en till fråga (vet inte om någon annan ställt den..):
  Hur fick du ditt första ”uppdrag”/jobb som illustratör?
  Hur gör man när man letar efter jobb eller kunder som söker illustratör?

  • Jenny Mörtsell

   Hej, vad bra att jag lyckades vara lite intressant : ) jag håller på att skriva ihop flera inlägg, kommer svara mer utförligt om hur man får jobb då! Men: mitt första uppdrag (förutom att jag hade en teckning som jag skickat in publicerad i Pellefant när jag var 6, hehe) var iallafall för tidningen Bang och det fick jag för att Beata som gick i klassen under mig på Konstfack var bildredaktör där ett tag och mailade ut till alla oss på GD&I att de sökte nya illustratörer och då fick jag illustrera en artikel till nästa nummer. Tror jag är ett typiskt sätt att starta, att det är någon man redan känner lite som törs satsa på en fast man inte har någon tidigare erfarenhet.

 • Sara

  Tack för svaret, det var kul att veta! 🙂 Okej vad bra och jag ser fram emot de andra inläggen eftersom jag själv är lite intresserad av yrket! (Ska börja tredje året på gymnasiet i höst, bild och form) 🙂Laddar