Annons

Egen kefir

kefir

Vi hade ofta ”den ryska filen” hemma när jag var liten. Minns att jag tyckte slottet på förpackningen var så magiskt, tveksamt om jag förstod exakt vad Ryssland eller Vasilijkatedralen var för något men jag visste säkert att kefir var gott. Och det tycker jag fortfarande, kefir med färsk frukt och nötter och frön är min bästa frukost! Här i New York hittar man sällan filmjölk, men kefir finns det, fast det är både lite svårt och rätt så dyrt att få tag på. Dessutom säljs den i jätteonödiga tjocka plastflaskor man inte vill supporta alls. Så jag började luska i hur jag kunde göra min egen. Kefir är annorlunda än yoghurt och annan filmjölk ity att den görs på ett slags jästsvamp kallad kefirgryn, tibetansk svamp eller kefirsvamp. Det fina är att det därför är superenkelt att göra sin egen hemma! Det enda man behöver är kefirgryn som man får av någon snäll eller beställer på nätet, två stora glasburkar (en för att tillverka kefiren i och en för kylskåpsförvaring), en sil i plast eller trä (inte metall), en bit gasväv eller kaffefilter att sätta över glasburken och en slickepott. Och så mjölk. Jag tycker det blir bäst med (ekologisk) standardmjölk, men man kan använda vilken mjölk som helst. Mina kefirgryn köpte jag på ebay och dom funkade finfint! Prova att söka på ”kefir” på tradera så hittar du massa som säljer.

kefir07

1. Här har min kefir fått stå och kefira till sig över natten ovanpå mitt kylskåp. Brukar vara lite varmare där så det är en bra plats för den.

kefir06

2. Dags att sila kefiren från kefirgrynen! Det sägs att en plastsil ska vara bäst men därom tvista de lärde.

kefir05

3. Det som blir kvar i silen är de värdefulla grynen.

kefir04

4. Dom pluppar man i en glasburk för nästa kefiromgång. Kefirgrynen förökar sig snabbt, så då och då får man plocka bort hälften, och sen bestämma vad man ska göra av dem. Det bästa är att ge dem till en kompis förstås. Under tiden kan man skölja av dem i vatten och förvara i lite mjölk som man byter ut en gång i veckan i kylskåpet. Man kan frysa eller torka dem också för ev. framtida bruk!

kefir03

5. Sen fyller man på med mjölk i glasburken med grynen och rör runt. Det är inte så jättenoga exakt hur mycket gryn som behövs till hur mycket mjölk men det är smart att inte göra mer än vad du tänkt äta nästa dag. Kefirgrynen mår bättre av att alltid vara på gång och göra ny kefir, så bättre att göra en mindre omgång varje dag än en stor två gånger i veckan. Täck sen öppningen med gasväv/kaffefilter och låt den stå te.x oppepå kylskåpet tills den tjocknat, i 12-24 timmar, beroende på hur varmt du har hemma och hur aktiva grynen är. Man får titta till den då och då helt enkelt tills man lärt sig hur lång tid det tar! Om den står för länge kan det hända att den separerar sig, men det är ingen fara förutom att den blir lite tunnare då. Bara att röra runt ordentligt innan man silar av den.

kefir01

6. Kefiren du nyss silat av häller du på en ren glasflaska och skruvar på ett plastlock. Om du vill kan du lämna den framme ett par timmar i rumstemperatur innan den åker in i kylskåpet, då kommer den bli lite kolsyrad och lite surare. Häpp!

Kefirpaket-foto härifrån.

We often had ” the Russian fil” at home when I was growing up. I remember thinking the castle on the packaging was so magical, I’m not sure if I understood what Russia or the St. Basil’s Cathedral was but I knew for sure that kefir tasted good. And I still think it does, kefir with fresh fruit and nuts and seeds is my all time favorite breakfast! You can find kefir in New York but it is both a bit difficult and pretty expensive to come by, and is also sold in super unnecessary thick plastic bottles that was filling up my recycling in no time. So I started researching how I could make my own. Kefir is different than yogurt and other cultured milk because it is made of a kind of mushroom called kefir grains or tibetan mushroom. The good thing is that because of that it is really easy to make your own at home! The only thing you need is kefir grains that you get from a friend or order online, two large glass jars (one for making the kefir in and one for storing it in the fridge), a plastic or wooden strainer, a piece of gauze or a coffee filter to put over the jar and a spatula. And milk. I think organic whole milk makes the best kefir, but you can use any milk you want. I successfully bought my kefir grains on ebay but here’s another good source!

1. Here’s my kefir after kefiring overnight on top of my refrigerator. It tends to be a bit warmer there so it ‘s a good place for it.

2. Time to strain the kefir from the grains! Some say that a plastic sieve to be the best to use.

3. What’s left in the strainer is the valuable grains.

4. Put those into a glass jar for your next batch. They multiply quickly, so every now and then you have to take aside some and then decide what to do with them. The best to give them to a friend of course if you don’t want to throw them away. In the meantime, you can rinse them in water and store in the fridge in a little milk that you replace once a week. You can also freeze or dry them for future use!

5. The next step is to pour milk in the jar with the grains and stir. The grain/milk ratio is not so super exact but it is wise to not do more kefir than what you intend to consume the next day. The grains thrive best when they are always making new kefir, so it’s better to make a smaller batch every day than a bigger one twice a week. Cover the opening with gauze/coffee filter and let stand f.ex atop the fridge until it’s thickened, 12-24 hours, depending on what temperature you have at home and how active the grains are. You just have to check up on it every now and then until you learn how yours is working! If you leave it for too long it can become separated into curds and whey, no big deal, just stir it around throughly before you strain it.

6. Pour the strained kefir into a clean glass jar and screw on a plastic lid. If you like it to be a little more sour and slightly carbonated you can leave the jar out at room temperature a couple of hours before you put it into the refrigerator. Hep!




Annons

Annons

Laddar